Proje, Edinburgh Üniversitesi, İskoçya Finansman Konseyi (SFC) ve Uluslararası Bilim Ortaklıkları Fonu (ISPF) tarafından Resmi Kalkınma Yardımı (ODA) kapsamında desteklenmekte olup, 1 Ocak – 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında yürütülecek şekilde planlanan proje onayı 18 Mart 2025 tarihinde onaylanmıştır.
Bu girişim, gazlaştırma ve piroliz gibi uygun maliyetli termokimyasal dönüşüm teknolojileri geliştirerek tarımsal biyokütle atıklarının temiz elektrik, ısı, biyokömür ve gübreye dönüştürülmesini hedeflemektedir. Böylece, kırsal kalkınma ve tarımsal verimlilik artırılarak LMIC ülkelerindeki düşük gelirli ve dezavantajlı grupların yaşam koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
İTÜ Tarafının Katkıları
Projenin İTÜ koordinasyonu, Kimya ve Metalurji Fakültesi’nden Prof. Dr. Alper Sarıoğlan tarafından yürütülecektir. Araştırma Görevlisi Dilara Küçükay da saha çalışmaları ve deneysel süreçlerde projeye katkı sağlayacaktır.
İTÜ’nün proje kapsamındaki görevleri arasında:
• Yerel biyokütle atıklarının belirlenmesi ve değerlendirilmesi,
• Mevcut İTÜ altyapısıyla laboratuvar ölçeğinde gazlaştırma ve piroliz deneylerinin gerçekleştirilmesi,
• Elde edilen gaz, sıvı ve katı ürünlerin fiziksel/kimyasal özelliklerinin ve biyokömür karakterizasyonunun yapılması yer almaktadır.
Prof. Dr. Alper Sarıoğlan, 14 Temmuz 2025 tarihinde “Sürdürülebilir Enerji Çözümlerine Doğru: İTÜ Sentetik Yakıtlar ve Kimyasallar Teknoloji Merkezi’nden Araştırma Öne Çıkanları” başlıklı sunumla, İTÜ’nün proje kapsamındaki çalışmalarını Edinburgh Üniversitesi Yerleşkesinde paylaşmıştır.
Edinburgh Üniversitesi’nin Katkıları
Birleşik Krallık tarafında projenin yürütücülüğünü Dr. Hyungwoong Ahn üstlenmektedir. Edinburgh Üniversitesi, İTÜ’nün deneysel verileri doğrultusunda kimyasal proses tasarımı ve simülasyonu, ayrıca üniversitenin patent başvurusu yapılmış PSA-SPUR CO₂ yakalama teknolojisinin test edilmesinden sorumludur.
Dr. Ahn, 7 Ocak 2025 tarihinde “PSA-SPUR Teknolojisinin Geliştirilmesi ve Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Uygulamaları” başlıklı sunumla Edinburgh Üniversitesi’nin bu alandaki araştırmalarını İTÜ’de paylaşmıştır.
Gelecek Adımlar
Proje ekibi, Türkiye’deki SAYEM Yeşil Dönüşüm Çağrısı kapsamında yeni bir proje önerisi hazırlamayı ve özel/kamu sektöründen paydaşlarla bir araştırma konsorsiyumu oluşturmayı hedeflemektedir. Ayrıca, iş birliğinin devamı için Horizon Europe ve CET Partnership gibi uluslararası fon imkânları da değerlendirilmektedir.
Bu proje, İTÜ’nün sürdürülebilirlik, uluslararası araştırma iş birlikleri ve yenilikçi temiz enerji teknolojileri konularındaki kararlılığını ortaya koyan önemli bir girişimdir. |